szkolenie
Akademia barmana i baristy

Celem szkolenia jest zdobycie wiedzy, umiejętności i kompetencji niezbędnych na stanowisku pracy barman/barista. Uczestnicy nabędą wiedzę w zakresie obsługi klienta, podstawowych zasad savoir-vivre, organizacji i wyposażenia baru, wymaganego sprzętu i urządzeń do pracy. Uczestnik zdobędzie wiedzę dotyczącą rodzajów napojów alkoholowych, bezalkoholowych i różnego rodzaju kaw.

czego się nauczysz
Poznaj program szkolenia
  • Metody przyrządzania koktajli: building, shaking, stiring, swizzle, throwing.
  • Striped drinks: przyrządzanie shotów warstwowych różnymi metodami.
  • Koktajle na bazie wina musującego, koktajle aperitifowe.
  • Drinki na bazie świeżych owoców.
  • Drinki przyrządzane w blenderze (frozen drinks).
  • Drinki efektowne i płonące (Rainbow Shots, Lamborghini Flaming).
  • Free pouring (nalewanie odpowiednich porcji alkoholu „z ręki”, bez użycia miarek barowych, różne chwyty butelki i nalania).
  • Podstawowa wiedza na temat kawy i jej gatunków.
  • Zasady eksploatacji i konserwacji ekspresów ciśnieniowych.
  • Poprawne przygotowanie espresso, kawy mleczne.
  • Obsługa gości, kelnerstwo: przebieg obsługi gości, ogólne zasady obsługi, metody obsługi – różne serwisy.
Liczba godzin
16 godzin dydaktycznych
Forma szkolenia
Stacjonarna
Metody pracy
Teoria+praktyka