Celem szkolenia jest zdobycie wiedzy, umiejętności i kompetencji niezbędnych na stanowisku pracy barman/barista. Uczestnicy nabędą wiedzę w zakresie obsługi klienta, podstawowych zasad savoir-vivre, organizacji i wyposażenia baru, wymaganego sprzętu i urządzeń do pracy. Uczestnik zdobędzie wiedzę dotyczącą rodzajów napojów alkoholowych, bezalkoholowych i różnego rodzaju kaw.
szkolenie
Akademia barmana i baristy
czego się nauczysz
Poznaj program szkolenia
- Metody przyrządzania koktajli: building, shaking, stiring, swizzle, throwing.
- Striped drinks: przyrządzanie shotów warstwowych różnymi metodami.
- Koktajle na bazie wina musującego, koktajle aperitifowe.
- Drinki na bazie świeżych owoców.
- Drinki przyrządzane w blenderze (frozen drinks).
- Drinki efektowne i płonące (Rainbow Shots, Lamborghini Flaming).
- Free pouring (nalewanie odpowiednich porcji alkoholu „z ręki”, bez użycia miarek barowych, różne chwyty butelki i nalania).
- Podstawowa wiedza na temat kawy i jej gatunków.
- Zasady eksploatacji i konserwacji ekspresów ciśnieniowych.
- Poprawne przygotowanie espresso, kawy mleczne.
- Obsługa gości, kelnerstwo: przebieg obsługi gości, ogólne zasady obsługi, metody obsługi – różne serwisy.