szkolenie
Potrawy regionalne kuchni polskiej

Uczestnicy szkolenia zdobędą wiedzę i umiejętności z zakresu sporządzania tradycyjnych dań z różnych części Polski, poznają przepisy na potrawy z wykorzystaniem regionalnych składników oraz przypraw.

czego się nauczysz
Poznaj program szkolenia

Moduł I. Kuchnie regionalne.

  • Zapoznanie z charakterystyką dań kuchni regionalnej.
  • Sezonowość produktów kuchni regionalnych.
  • Produkty ekologiczne w kuchniach regionalnych.
  • Menu z udziałem dań kuchni regionalnych.
  • Nowe aranżacje tradycyjnych dań kuchni regionalnych.
  • Tworzenie menu – zajęcia praktyczne.

Moduł II. Przygotowanie potraw regionalnych – praktyczne warsztaty gotowania.

  • Kuchnia Małopolski (kotlety, sznycle, flaczki).
  • Kuchnia Podhala (kapusta, kwaśnica, bundz, oscypek).
  • Kuchnia Kujaw (gołąbki w sosie żurkowym, klapacze, kluski ziemniaczane).
Liczba godzin
20 godzin dydaktycznych
Forma szkolenia
Stacjonarna
Metody pracy
Teoria+praktyka