Uczestnicy szkolenia zdobędą wiedzę i umiejętności z zakresu sporządzania tradycyjnych dań z różnych części Polski, poznają przepisy na potrawy z wykorzystaniem regionalnych składników oraz przypraw.
szkolenie
Potrawy regionalne kuchni polskiej
czego się nauczysz
Poznaj program szkolenia
Moduł I. Kuchnie regionalne.
- Zapoznanie z charakterystyką dań kuchni regionalnej.
- Sezonowość produktów kuchni regionalnych.
- Produkty ekologiczne w kuchniach regionalnych.
- Menu z udziałem dań kuchni regionalnych.
- Nowe aranżacje tradycyjnych dań kuchni regionalnych.
- Tworzenie menu – zajęcia praktyczne.
Moduł II. Przygotowanie potraw regionalnych – praktyczne warsztaty gotowania.
- Kuchnia Małopolski (kotlety, sznycle, flaczki).
- Kuchnia Podhala (kapusta, kwaśnica, bundz, oscypek).
- Kuchnia Kujaw (gołąbki w sosie żurkowym, klapacze, kluski ziemniaczane).